18. 2. 2016

DOMÁCA HARISSA

Korenistá a zároveň pálivá pasta z Tuniska. Pozostáva predovšetkým z chilli papričiek, koriandra, rasce, cesnaku, olivového oleja a soli, ale aj zo zeleniny a ďalších korenín a byliniek. V arabskej kuchyni sa harissa používa ako základná zložka ku koziemu a jahňaciemu mäsu. Výborne sa ňou dochucujú i polievky, omáčky, marinády, nátierky, kuskus, zelenina, ryby, ryža a cestoviny. Z uvedeného receptu si pripravíte dva menšie poháriky. Pre začiatok by toto množstvo malo stačiť. Vyskúšajte, neobanujete!

Potrebujeme: 

20 čerstvých chilli papričiek 
3 sušené rajčiny naložené v olivovom oleji 
3 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku 
1 červenú papriku
1 ČL mletého koriandru 
1 ČL mletej rasce
1 ČL morskej soli

Ako nato: 

1. Pri tomto postupe odporúčam použiť gumové rukavice. Chilli papričky prekrojíme, vyberieme semienka a namočíme ich na 30 minút do teplej vody. Papriku umyjeme a prekrojíme ju na štvrťky. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie šupkou hore. Pečieme 8 až 10 minút v hornej časti pod grilom pri 180 °C. 

2. Keď koža vyvolá čierne bublinky, vyberieme z rúry a zakryjeme vlhkou utierkou a necháme ešte 10 minút vychladnúť. Potom ošúpeme kožu a nakrájame papriku na menšie kúsky. Mäkké chilli papričky osušíme a nakrájame na jemné prúžky. Ošúpeme cesnak a nasekáme ho na jemno. Do mixéra dáme chilli papričky, papriku, cesnak, koriander, rascu, soľ, olivový olej a všetko spolu rozmixujeme. 

3. Ak chcete mať ešte jemnejšiu konzistenciu harissy, stačí pridať po troškách trochu olivového oleja. Domácu harissa plníme do vysterelizovaných a vysušených pohárikov, zalejeme olivovým olejom a dobre uzavrieme. Takto by mala vydržať aj štyri mesiace v chladničke. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára