17. 6. 2016

ŠKORICOVÝ CHLIEB S HROZIENKAMI

Fantastická škoricová vôňa, sladké hrozienka a hebké cesto. Taký je tento škoricový chlieb s hrozienkami. Dobre Vás naladí a prevonia dom. Vychutnajte si ho, keď je ešte teplý, najlepšie s pohárom mlieka. Alebo ho naservírujte Vašim priateľom ako poobednajší dezert ku káve.

Potrebujeme: 

380 g hladkej múky 
60 g rozpusteného masla 
50 g kryštálového cukru 
dve hrsti hrozienok
130 ml mlieka 
2 vajíčka 
1 ks vanilkového cukru
7 g sušeného droždia 
štipka soli 

Na potretie:

180 g kryštálového cukru 
60 g rozpusteného masla
2 ČL mletej škorice
1/2 ČL mletého nového korenia

Ako nato: 

1. K múke primiešame cukor, vanilkový cukor, soľ a droždie. Necháme rozpustiť maslo v menšom hrnci, potom hrniec odstavíme zo šporáka a prilejeme k maslu mlieko, vajcia a všetko metličkou premiešame. Teraz obsah vylejeme do misky s múkou a zarobíme cesto. Na záver pridáme hrozienka, ktoré zapracujeme do cesta. Cesto necháme vykysnúť, minimálne 1 hodinu. Ďalej si pripravímei maslo na potretie, ktoré necháme rozpustiť. Do menšej misky dáme cukor, škoricu, korenie a premiešame. 

2. Vykysnuté cesto rozváľame na veľký obdĺžnik. Potrieme ho maslom a posypeme cukrovo-škoricovou zmesou. Pomocou nožíka narežeme pásy, asi 8 cm široké, ktoré poukladáme na seba. Nakrájame ich na menšie pásy a poukladáme ich do formy, vystlanej papierom na pečenie. Necháme opäť kysnúť vo forme asi 1 hodinu a pól. Pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C asi 35 - 45 minút. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára