15. 4. 2016

FALAFEL TAHINI

Arabské streetfood, tradične podávané v pite alebo zabalené v placke. Ochutené šalátom, zeleninou a pokvapkané omáčkou. Pôvodom z Egypta alebo aj z Libanonu, kde sa pripravuje z rozomletého cíceru, bôbu alebo oboch. Z uvedeného receptu si pripravíte približne 26 falafelových guľôčok. 

Potrebujeme: 

500 g sušeného cíceru 
1 cibuľu 
1/2 zväzok koriandrovej vňate 
1/2 zväzok petržlenovej vňate 
3 ČL mletej rímskej rasce
3 ČL mletého koriandru
1/2 ČL bieleho korenia
väčšia štipka mletého kajenského korenia
morskú soľ 
1 liter rastlinného oleja 

Tahini omáčka: 

6 PL bieleho jogurtu
4 PL citrónovej šťavy
2 strúčiky cesnaku
6 PL olivového oleja
1 ČL Tahini pasty
štipku rímskej mletej rasce
soľ a biele korenie 

Ako nato: 

1. Sušený cícer namočíme na 24 hodín do vody, pričom zdvojnásobí objem. Vodu sem tam vymeníme za čistú. Potom prelejeme a už cícer nevaríme. Do mixéru dáme cícer, nasekanú cibuľu, petržlenovú a koriandrovú vňať a všetko rozmixujeme. Získame suché a trúsivé cesto. 

2. Cesto dáme do misy, osolíme podľa vlastnej chuti a pridáme všetky koreniny. Premiešame a dáme do chladničky na 20 minút. Tvarujeme guľôčky vo veľkosti asi 5 cm a dôkladne ich mačkáme, aby sa nerozpadli. Vysmážame guľôčky vo vysokej vrstve oleja na strednom plameni. Do zhnednutia sa ich nedotýkame, aby sa nerozpadli a až potom ich otočíme. 

3. Ukladáme na papierové utierky a necháme odkapať prebytočný olej. Pripravíme si tahini omáčku tak, že do jogurtu primiešame citrónovú šťavu a prelisovaný cesnak. Pomaličky primiešame aj olej, tahiny pastu a rascu, soľ a korenie podľa vlastnej chuti. Dáme do chladničky vychladnúť na pár minút. Potom tahini omáčkou po polievame falafelové guľôčky a servírujeme na mäte marokánskej. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára