20. 2. 2016

AVOKÁDOVÝ HUMMUS



Hummus sa podáva vo forme dipu alebo nátierky spolu s arabským chlebom. Poslúži i ako fantastická príloha k mäsu a k zelenine. Chutí i s falafelom a s tuniakovým brikom. Základ hummusu pozostáva z cíceru, sezamu, citrónovej šťavy, cesnaku, olivového oleja a soli. Cícer je najkvalitnejšia strukovina, ktorú majú v obľube ľudia v diétnom režime a všeobecne každý, kto dbá o zdravý životný štýl. 

Potrebujeme: 

250 g uvareného cíceru 
2 zrelé avokáda 
1 strúčik cesnaku 
1/2 citrónovej šťavy 
hrsť čerstvého koriandru 
2 PL olivového oleja 
1 PL Tahini pasty 
1 ČL harissy napríklad tejto
1 ČL rímskej mletej rasce 
čierne mleté korenie 
morskú soľ 

Ako nato: 

1. Cícer namočíme na 24 hodín do vody. Pekne napučí a naberie objem. Potom ho dobre prepláchneme a dáme do väčšieho hrnca s čistou vodou. Varíme ho do mäkka aspoň 45 - 60 minút a odoberieme penu, ktorá sa vytvorila na povrchu. Uvarený cícer rozmixujeme v mixéri a pridáme trošku vody, aby nebol príliš hustý. Avokáda ošúpeme, vyberieme kôstky a nakrájame na menšie kúsky. 

2. Dáme do mixéra a pridáme ešte nasekaný cesnak, šťavu z pólky citrónu, nasekanú koriandrovú vňať, olivový olej, Tahini pastu, harissu, rímsku rascu, morskú soľ a čierne mleté korenie podľa vlastnej chuti. Všetko ešte raz rozmixujeme na hladký krém. Prípadne ešte okoreníme, osolíme a pridáme trošku citrónovej šťavy. Na záver pokvapkáme olivovým olejom, dekorujeme uvareným cícerom, čerstvým koriandrom a podávame s arabským chlebom. 

TIP: Miesto cícerových bôbov môžete použiť cícerovú múku, ktorú dostanete v každom kvalitnom bio obchode. Pri tomto postupe si ušetríte prácu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára