5. 1. 2016

DULOVÝ DŽEM S RUŽOVOU VODOU















V októbri som robila ďalšie tri druhy džemov. Pomarančový džem so škoricou a klinčekami, ktorý sa hodí ako plnka do palaciniek, koláčov a čokoládovej torty. Jablkový džem so zázvorom a badiánom, ktorým perfektne naplníte buchty a záviny. Dulový džem s ružovou vodou, ktorý má výraznú sladko kyselú chuť a noblesne ladí s kačacím alebo srnčím mäsom. Dulový džem patrí medzi moje obľúbené džemy. Z uvedeného receptu si pripravíte približne osem menších pohárikov. Ovocie do džemov som bola osobne vyberať na tomto skvelom trhu Kleinmarkthalle .

Potrebujeme: 

1 kg ošúpaných dulí 
500 ml vody 
400 g bio trstinového cukru 
4 PL ružovej vody (Rosewater Samra)
1 citrón, citrónovú šťavu 

Ako nato: 

1. Dule očistíme handričkou od chĺpkov, umyjeme, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Vyberieme jadrá a hneď ich dáme do misky s citrónovou šťavou, aby veľmi nezhnedli. Očistené dule odvážime, dáme ich do hrnca a podlejeme vodou. 

2. Varíme pri nižšej teplote do mäkka asi 15 - 20 minút, pravidelne miešame, aby džem neprihorel a príliš nestmavol. Keby sa vám zdal dulový džem príliš hustý prilejte ešte trochu vody. Odstavíme zo šporáka a rozmixujeme ponoreným mixérom úplne na jemno. Kto má radšej v džeme kúsky ovocia, nemusí použiť mixér. 

3. Pridáme trstinový cukor, ružovú vodu a povaríme ďalšie štyri minúty. Džem musí bublať až prskať. Horúci džem naplníme do menších vysterilizovaných a suchých pohárov, dobre uzavrieme a otočíme hore dnom. Po pätnástich minútach opäť otočíme a necháme vychladnúť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára