30. 8. 2015

MAAMOUL

Maamoul! Takto sa volá sladká, arabská špecialita, ktorá chutí vynikajúco ku káve. Nie je ťažké si ju pripraviť. Najviac ju ľudia konzumujú v arabských krajinách, hlavne v Alžírksu, v Maroku alebo v Egypte. Dá sa povedať, že Maamoul je aj pečivo z krupice, ktoré sa dá plniť buď ďatlami, orechami, mandlami alebo pistáciami. Keď doma nemáte špeciálnu formičku na Maamoul, vystačíte si dobre i s vašimi holými rukami, ktorými si vytvoríte okrúhle koláčiky. Na chuti to naozaj nič nemení. 

Potrebujeme: 

5 - 6 šálok strednej krupice 
3 šálky hladkej múky 
2 šálky rozpusteného masla 
1 šálku kryštálového cukru
1 šálku mlieka 
5 PL vody z pomarančového kvetu (LA ZEINA FLEUR D`ORANGER) 
1/2 citrónovej šťavy 
štvrťku čerstvých kvasníc 

Plnka: 

250 g ďatlového cesta 
rozpustené maslo 
mletú škoricu


Ako nato: 

1. Všetky suroviny zmiešame a zapracujeme do cesta. Necháme chviľku odpočinúť pri izbovej teplote. Ďalej si pripravíme ďatlové cesto, do ktorého pridáme trochu rozpusteného masla a trochu škorice. Ďatlovú hmotu pomačkáme rukami a vytvoríme z nej menšie guličky. Asi takých 28 - 30 guličiek. Z cesta si tiež vytvoríme guličky, asi takých 28 - 30 guličiek. 

2. Potom trošku valčekom rozválkame na placku a vkladáme ďatlové guličky do cesta. Uzavrieme a krúživými pohybmi tvoríme guličky. Keď už máme všetky guličky hotové, dáme ich do špeciálnej formičky na maamoul. Vtlačíme do formičky a vyklepneme. Dáme hneď na vymastený plech. Koláčiky ukladáme vedľa seba. Pečieme pri 180 °C približne 15 - 20 minút. Keď chytia hnedo-ružovkastú farbu, sú hotové. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára